Açık Bilinç'te otoriter rejimler, itaat, kitle psikolojisi, sivil itaatsizlik ve adalet üzerine tartışmaları içeren programlarımızı biraraya toplamak iyi olur düşüncesi ile bu derlemeyi hazırladık.
Açık Bilinç'te adalet, hukuk ve insan hakları konularını içeren programlarımızı tarih sırasına göre şöyle sıraladık:
İtaat etmenin beyinde yarattığı değişiklikler üzerine yeni bir araştırma: Current Biology'de yayımlanan ve ünlü Milgram Deneyi'nin (1961) devamı olarak tasarlanan çalışmanın cevap aradığı soru şu: İtaat eden birey, kendini davranışlarından sorumlu özne olarak görür mü?
"Öğrenilmiş çaresizlik" durumu, direnme yolları, edim ve eylemin ve "oyunbozan etkisi"nin önemi.
Kitle Psikolojisinin Yapıtaşları
Öğrenilmiş çaresizlik, toplumsal ayrışma, ve otoriteye itaat temasının devamı olarak, liderlerin peşine takılan kitleler ve güruh psikolojisinin bireysel yapı taşları.
Hannah Arendt'ten Yola Çıkarak Diktatörlük Totalitarizm ve Alternatif Eylem Biçimleri
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. Zeynep Gambetti’yle, Hannah Arendt'in görüşleri ışığında diktatörlük, totalitarizm, ve alternatif eylem biçimleri hakkında bir sohbet.
Henry David Thoreau'nun, Mahatma Gandhi'nin ve Martin Luther King'in izinden giderek, meşru olanı sivil itaatsizlikle savunma ve şiddet içermeyen sivil direniş yolları hakkında bir tartışma. Meşru olanla hukuki olan arasındaki fark nedir? Sivil İtaatsizlik bir hak olduğu kadar bir görev midir?
Adalet ve Bir Eylem Biçimi Olarak Yürümek
Felsefe tarihinde adalet kavramının doğuşu ve gelişimi, günümüze uzanan adalet kuramları ve bir eylem biçimi olarak yürümek. Gerçek adalet, herkese lazım. Bunun farkında olmayan ve adaleti yalnızca kendi isteklerinin yerine getirilmesi sanan muktedirlere bile.
Sosyal Psikoloji tarihinin en tartışmalı çalışması sayılan Stanford Hapishane Deneyi, bu çalışmanın öncülleri olan Milgram Deneyi ve Adolf Eichmann Davası çerçevesinde, zulüm ve kötülüğün doğası, suça teşvik eden hiyerarşik güç yapıları ve bireysel sorumluluk konuları hakkında düşünceler.